Påsk på olika sätt

Påsken, den firas runt om i världen, fast på olika sätt. I den kristna kalender är detta en mycket viktig högtid och det eftersom att det ju var då Jesus uppståndelse skedde. Dock i Sverige idag är firandet mer av annan art. Det är ofta stort fokus på påskmat, påksgodis, ägg, påskris, påskkkärringar med mera. På Island firar man rätt likt oss i Sverige med vissa avvikelser. Bland annat äter man ärtsoppa och saltat lamm på skärtorsdagen och chokladäggen innehåller förutom godis små lappar med visdomsord med folkloristisk anknytning.

NY i USA har en förkärlek för parader vid olika högtider så även vid påsk. I påskparaden, som äger rum på påskdagen, är temat hattar och mössor. I Washington DC, USA så har man en annan tradition, den årliga äggrullningstävlingen på Vita Husets gräsmatta. 

I Storbritannien så är det mycket som handlar om påskharen och att gömma ägg i trädgården. Så är det även i Tyskland. 

Italien med påven i Vatikanen i Rom är katolicismens centrum i världen, något som märks inte minst under påsken. Där är det en massa olika ritualer som sker. Även Spanien firar med katolska förtecken. Ofta är det processioner med olika helgon ute på gatorna. 

I det ortodoxa Grekland är påsken en glädjehögtid där man fokuserar på återuppståndelsen snarare än korsfästelsen. Detta är den viktigaste högtiden under det ortodoxa kyrkoåret. Grekerna firar med ljusprocessioner, fyrverkerier och mat.

4 Apr 2020