Måla med akvarell

Akvarellfärg kallas även för vattenfärg. Det är något som många testat på att göra, som barn. Men det är minst lika roligt att ägna sig åt det i vuxen ålder. Det finns vissa tekniker som kan vara bra att lära sig. Sedan finns det ett par ”Do´s and Dont´s” med akvarellfärg som kan vara bra att ha koll på.

Do´s
1. Vått i vått. Metoden är en av de vanligaste och innebär att du blöter pappret med hjälp av en sprayflaska, pensel eller svamp.

2. Vått på torrt. Ytterligare en metod som är välkänd och innebär att man målar på ett torrt papper, detta gör att färgerna inte blandas.

3. Börja gärna med de ljusaste delarna i din målning och arbeta sedan upp dig mot de mörkare delarna, detta då de ljusare delarna inte kan läggas till i efterhand.

4. Man målar inte vitt i akvarellmålning utan låter det vita pappret göra jobbet.

5. Måla gärna med en tjockare pensel som kan ta upp mycket vatten.

Dont´s
1. Det är svårt att ändra resultat. Akvarellfärgen är transparent och därför fungerar det inte så bra att måla över, då det redan våta pappret kan förstöras.

2. En målning med akvarellfärg tål inte en endaste droppe vatten när den är torr och klar, så var försiktig och förvara den väl.

3. Se till att du har tid. Vissa akvarelltekniker kräver att du har tid, detta då resultatet kan bli förstört om du mitt i en applikation måste avbryta.

4. Ta inte på färgerna. Om du av misstag eller någon annan anledning börjar ta på akvarellen så kan fettet i handen bidra till att akvarellen inte fäster lika bra.

5. Måla inte för hårt. Pappret som redan är vått blir skörare än ett torrt papper, var därför försiktig med trycket på penseln.

29 Jan 2020