Konst och kultur i Sverige, det är ett av mina största intressen så väl som att jag jobbar med det professionellt. Inom kultur så finns det litteratur, musik, konst, filosofi, dans, teater och mycket mer. Det finns en definition av kultur och det är detta:

Ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär 'bearbetning', 'odling' och 'bildning' och som i sin tur härstammar från colo 'odla'. Begreppet har fått en väldigt vid betydelse och avser i vid bemärkelse all mänsklig aktivitet. Kultur har dock främst två betydelser: andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster. - Wikipedia

I denna blogg kommer vi att ta upp en mängd olika saker som har med kultur att göra. Det kommer att handla om författare, musiker, konstnärer, dansare, filosofer, skådespelare och så vidare. Det kommer även vara en del etnologi med i det hela. Utöver det så kommer det nog även att komma en del personliga tankar, reflektioner och åsikter. 

Varför firar vi alla hjärtans dag?

10 feb 2020

Den 14 februari så är det alla hjärtans dag. Denna dag kom till Sverige under 1950-talet, men har sina rötter i medeltiden. Det sätt vi firar på i Sverige kommer från USA, men traditionen med dagen i sig kommer från det medeltida Europa. Då var det vårfester som man hade för att para samman flickor och pojkar.

Så anledningen till att vi i Sverige firar denna dag, det har vi handeln att tacka för kan man säga. Det är en av de största kommersiella dagarna och det säljs flera miljoner rosor denna dag så väl som många kilo godis!

Vad har du för hobby?

31 jan 2020

Det här med att ha en hobby, det är kanske inte lika vanligt i vuxen ålder som när man var barn. Men jag läste på nätet att det faktiskt är viktigt att ha en hobby eller i alla fall saker som gör att man värnar om sin fritid. Många gånger har man så mycket i vardagen att det kanske känns svårt att hinna med fritid. Men vi gör oss själva en stor otjänst i att strunta i de intressen vi har eller att man bortprioriterar att ha en hobby. För att orka med en stressig vardag är det viktigt att man har någon form av återhämtning. Vi återhämtar oss allra bäst när vi gör saker som är kul och kravlöst. 

Skaffa dig en hobby

Om du inte har en hobby så kan det kanske vara dags att skaffa en. Fundera på vad du gillar att göra eller tänkt tillbaka på barndomen eller ungdomsåren vad du sysslade med då. Du kanske kan börja måla, i akryl, olja eller akvarell. Kanske testa trading och lära dig allt om Forex valutakurser eller börja med drejning av keramik? Andra saker att göra är att testa hemmaodling, som att odla chili eller andra spännande frukter. 

Du bör göra saker du själv tycker är kul eftersom det är då du får den allra bästa återhämtningen. En hobby ska inte kännas som ett krav att du måste göra, du ska göra det för att du tycker det är roligt att göra just det!

Måla med akvarell

29 jan 2020

Akvarellfärg kallas även för vattenfärg. Det är något som många testat på att göra, som barn. Men det är minst lika roligt att ägna sig åt det i vuxen ålder. Det finns vissa tekniker som kan vara bra att lära sig. Sedan finns det ett par ”Do´s and Dont´s” med akvarellfärg som kan vara bra att ha koll på.

Do´s
1. Vått i vått. Metoden är en av de vanligaste och innebär att du blöter pappret med hjälp av en sprayflaska, pensel eller svamp.

2. Vått på torrt. Ytterligare en metod som är välkänd och innebär att man målar på ett torrt papper, detta gör att färgerna inte blandas.

3. Börja gärna med de ljusaste delarna i din målning och arbeta sedan upp dig mot de mörkare delarna, detta då de ljusare delarna inte kan läggas till i efterhand.

4. Man målar inte vitt i akvarellmålning utan låter det vita pappret göra jobbet.

5. Måla gärna med en tjockare pensel som kan ta upp mycket vatten.

Dont´s
1. Det är svårt att ändra resultat. Akvarellfärgen är transparent och därför fungerar det inte så bra att måla över, då det redan våta pappret kan förstöras.

2. En målning med akvarellfärg tål inte en endaste droppe vatten när den är torr och klar, så var försiktig och förvara den väl.

3. Se till att du har tid. Vissa akvarelltekniker kräver att du har tid, detta då resultatet kan bli förstört om du mitt i en applikation måste avbryta.

4. Ta inte på färgerna. Om du av misstag eller någon annan anledning börjar ta på akvarellen så kan fettet i handen bidra till att akvarellen inte fäster lika bra.

5. Måla inte för hårt. Pappret som redan är vått blir skörare än ett torrt papper, var därför försiktig med trycket på penseln.

Mona Lisa

15 jan 2020

Ett av de mest kända konstverken, det är Mona Lisa, målad av Leonardo da Vinci. Leonardo själv gav aldrig en titel eller ett namn till sitt konstverk. Det fick namnet 31 år efter att han dog och det av Giorgio Vasari som publicerade en biografi över konstnären. Konstverket kom att bli stulet och därav är det vida känt idag, eftersom det skrev om det i tidningar.

Jobba som dansare?

8 jan 2020

Är man en duktig dansare går det alldeles utmärkt att göra karriär av det. Det är ett yrke precis som andra saker. Det går att jobba som frilansdansare eller vara anställd på en av Sveriges dansinstitutioner. Sedan är det ju lite olika beroende på vad det är för dans som man dansar. Som frilansare är det möjligt att få jobb på olika institutioner, teatrar, dansgrupper, på tv och så vidare. 

En dans, som många tagit sig långt inom är balett. Är man en balettdansare  så kan man få jobb i en balettrupp. Det finns en hel del kända sådana. Som bland annat dessa:

• Ballets Russes
• Bolsjojbaletten
• Cullbergbaletten
• GöteborgsOperans balett
• Kungliga Baletten
• Mariinskijbaletten
• Royal Ballet
• Svenska baletten i Paris